Соня Радева

Соня Радева

16 – 30 декември

16 – 30 декември

Slider

Соня Радева, първа самостоятелна изложба „Житейски мисли“

16 – 30 декември 2021

Галерия Слон има удоволствието да Ви покани на първата самостоятелна изложба на Соня Радева, която ще се проведе от 16-30 декември 2021г. на улица „Уилям Гладстон“ 12. Откриването ще се състои на 16ти декември от 18ч.

Соня Радева се дипломира през 2019г. в Национална Художествена Академия – специалност „Метал“ (бакалавър и магистър). Участва в множество изложби, симпозиуми и уъркшопи в периода от 2014-2021. Сега тя създава скулптури предимно от желязо, твори с геометрични обеми и създава абстрактни композиции, като пресъздава усещането за еластичност в иначе твърдия материал.

С творбите на Соня се запознахме по време на Национална изложба - конкурс 2021г. на Млади български художници в СБХ. Нейните композиции се запечатаха трайно в съзнанието ни и галерия Слон номинира Соня за провеждане на изложба в нейното пространството. Основна цел на нашата галерия е да подкрепяме млади художници и сме изключително развълнувани, че моментът наближи.

В предстоящата изложба "Житейски мисли" ще можете да видите различни произведения на Соня, представени в основните три категории "От разпад към катарзис", "Унисон и дисонанс" и "Плетеница на съзнанието". Ето какво споделя Соня за процеса и на създаване: 

От разпад към катарзис: "Аз съм наблюдател и моят личен мироглед пречупва погледа ми. Виждам сфера, съдържаща в себе си ядро пълно с енергия, което витае в този обем. Енергия, събирана дълго време, станала по-силна, отколкото трябва и не може да бъде задържана повече вътре. Енергия, която е нужно да излезе навън и не просто да излезе, а да взриви всичко около себе си.

Взрив, разплитане, разпадане... – различни състояния на сферата, показващи какво е таила тя вътре в себе си. Освен символ на цялост в своята затворена форма, чрез предадените ѝ деформации сферата започва да притежава асоциации за свобода и сила."

Плетеница на съзнанието: "В трите обекта, които представям, съм пресъздала моята представа за плетеницата от кръстовища на мисли и идеи. Вибрациите, които можем да изпращаме със силата на мисълта си и същата тази сила, която ви вади от множество оплетени ситуации, налагащи хладнокръвие и логика на разсъждение. Съзнанието е нещо, което науката все още не може да обясни напълно, но е факт че го има и че ние го притежаваме."

Унисон и дисонанс: "Хармония – конфликт; разбирателство – спор; взискателност – отстъпчивост. Всичките тези антоними водят със значението си към един добре познат момент, появяващ се ежедневно при всеки от нас, и по-точно в контакта, диалога и отношенията между мъжа и жената. Възприемането на информация, взимането на решения, разрешаването на проблеми – все действия, които двата пола вършат по абсолютно различен начин.

Като обемна форма, имаща сякаш за цел да пробива  въздуха и материята, за водеща роля в пресъздаването на срещата между “Марсианците и Венерианките” избрах конуса. Трите двойки композиции са образи на състояния, в които всеки би попаднал. Пластичните тела са въплъщение на конфликтни ситуации, интровертни и екстровертни  комуникации, хармонични и единни отношения."